HTML

magyar asmr blog

Autonomous Sensory Meridian Response, azaz ASMR, avagy a "névtelen érzés" (the unnamed feelnig)

Friss topikok

  • Anonímia69: Sziasztok. Nekem is van már gyerekkorom óta úgy évente 1-2 ASMR élményem. Legutóbb a napokban volt... (2015.04.21. 15:20) a névtelen érzés

Linkblog

Archívum

2010.11.14. 02:35 sulaco

a névtelen érzés

Címkék: a érzés névtelen response meridian autonomous asmr sensory

Hela Mindenki!

Lenne itt egy érdekes dolog, amire a magyar weben nem találtam eleddig referenciát, elhatároztam hát, hogy létrehozom, Nem is tudom, hogyan kezdjek bele, egy furcsa dolgot, egy furcsa érzést szeretnék megosztani Veletek és egyben szeretném, hogy aki ráismer, illetve magáénak tudja ezt a "névtelen érzést", az jelentkezzen eme blogon.

Tehát,egyből a közepébe vágok. Még senkinek sem beszéltem erről, pedig igazából semmi az egész. Nem egy nagy trükk, vagy valami, mégis nagyon érdekes. Szóval, maga az "érzet", illetve ami kiváltja azt (nálam): a legjobban - hangsúlyozom, NÁLAM - akkor jön elő legerősebben, amikor például egy nagykörmű nő lapoz egy magazint... Ehh. SEMMI szexualitás nincs ebben, higyjétek el. ÉS amikor ezt látom, hirtelen: a fejem, hátul a bal oldalon elkezd bizseregni, és végigfut egy bizsergés-hullám a tarkómon, és a fülem által behatárolt vonalon. Ekozben végtelen nyugalom önt el, és totál "lefagyok". Szinte kikapcsol mindenem. Nem tart soká, pár pillanat, viszont hosszú perceken keresztül vissza-vissza térhet adott pillanatokban. Van, hogy 2-3 percen belül 4x-5x megtörténik, attől függ, mekkora esemény a kiváltó oka ennek. Rettenetesen jó érzés. Hihetetlen nyugalom árad szét bennem, közben a fejem bizsereg, szinte csiklandoz, és egészen pontosan érezhető egy kémiai folyamat-érzése, amint felszabadul valami anyag bennem, amitől pár pillanatra "leállok", vagy inkább beállok. De a magazin lapozgatásának nézésén kívül sokminden egyéb kiválthatja még, de nálam ez a legerősebb. A második legerősebb azaz, amikor youtube-on papírrepülőgép, vagy origami hajtogást nézek. Akkor is gyakran előjön. Aztán hogyha valaki ragaszt valamit, Vagy - és ez igen érdekes, mert látszólag nincs kapcsolatban az előzőekkel - az is kiválthatja, ha valaki matat mellettem tollakkal (íróeszközzel). Mondjuk pakolgatja a tollakat. Vagy például amikor a munkahelyemen nézem a takinénit reggel, amint takarít, vagy szemetes-zacskót cserél  a szemetesvödörben.... Hnagysúlyozom, ez egyáltalán nem szexuális jellegű érzet, de mégis, valamiféle agyi orgazmus. Nem tudom igazán leírni, csak azzal tudom jellemezni, hogy nagy relax érzés, közben a felyem zsibbad, a szemem bekancsul, és élvezkedek rajta, amíg csak tudok, amíg csak a kiváltó hatás engedi, és jönnek a hullámok. Kurvajó, na. Imádom, mikor jön. Persze az is nagyon fontos, hogy ritkán jön. Kicsi gyerekkorom óta érzem, most 34 vagyok. Mondjuk félévente ha 2x-3x rámjön ez az érzés... Persze a youtube segít, találni klassz kiváltó-videókat, de a legjobb akkor, amikor nem számítasz rá, csak egyszerűen megtörténik. :o)

Nahh, szóval erről szólna ez a blog. Aki ezt most úgy olvassa, hogy nem érti, nem tudja mi ez, mert neki még nem volt ilyen érzete, az most valszínű nullával oszt. engem meg totál hülyének néz... Viszont aki tudja, hogy miről beszélek, az a fejéze kap, és azonnal posztol, reagál, kommentel erre valamit, :o)))

Még azt nagyon fontos elmondani, hogy rákerestem én erre agyszer csak úgy guglin angolul. Beírtam, hogy "tingling sensation in the back of the head" (bizsegő érzés a fejben hátul), úgy kéthete, (még előtte sosme tettem), és megdöbbentem: jött találat, méghozzá igen releváns. Megtudtam, hogy van 2-3 közösség a weben a témával kapcsolatban. Ezeket később linkelni is fogom. Több elnevezés is van a dolognak, az egyik legtöbbet használt kifejezés egy rövidítés, "ASMR", ami így hangzik: Autonomous Sensory Meridian Response. Nem akarom most elkezdeni ezt lefordítani, de én érteni vélem, mert bírok angolul, viszont nem mennék abba bele, hogy lefordítsam. Íme a linkek:

http://hubpages.com/hub/ASMR

ez egy amerikai oldal, kifejezetten a "névtelen érzés"-nek szentelve, illetve annak a kutatásának:

http://www.asmr-research.org/

ez egy nagyon jó fórum, tele eseményt kiváltó, azaz "trigger" hivatkozásokkal (youtube):

http://www.asmr-research.org/forum/showthread.php?tid=58

Ez is egy tekintélyes közösség:

http://theunnam3df33ling.blogspot.com/

ez pedig az ASMR facebook közösség:

http://www.facebook.com/group.php?gid=325374262638&v=wall

 

Még egy gondolat, lezárásképp: eléggé beleástam magam, elolvastam rengeteg kommentet ezeken az oldalakon: nincs tudományos magyarázat eddig arra, hogy mi ez. Az emberek, kik érzik általában még nem beszéltek róla senkinek, ezeken a közösségi oldalakon kommunikálnak egymással, tudományos körökben, az orvostársadalomban nem foglalkozik még ezzel senki, mert nagyon titokban van tartva, illetve nem beszélnek erről az emberek. Pedig szerintem kellene. A magyar weben semmilyen hivatkozást nem találtam erről, pedig tuti, hogy ebben az országban is vagyunk jópáran. Jelentjezzetek, beszéljünk róla!!! :O)

Üdv Mindekinek,

Sulaco

25 komment